Pages

Dec 30, 2010

~klip pok klip pok mata kedip-kedip~

klip pok klip pok mata kedip-kedip..
masa berlari umpama ferrari..
tiga minggu bagai dua tiga hari..
tercapai sudah apa yg diimpi..

klip pok klip pok mata kedip-kedip..
biar bervariasi ragam dan perangai..
namun dengan "tenang.." kita gaulkan..
nyata menjadi resepi agung..
menu kejayaan menjalin ukhwah..

klip pok klip pok mata kedip-kedip..
berbalah bukan untuk membelah..
sekadar menegur silap dan salah..
agar belajar untuk mengubah..
apa yg sukar sama dipermudah..

klip pok klip pok mata kedip-kedip..
masa mengadun ukwah persahabatan..
dimuat dalam satu tujuan..
dibakar dengan semangat berpasukan..
melaksana misi menimba pengalaman..
tak terasa lelah dek nikmat kepuasan..

klip pok klip pok mata kedip-kedip..
walau sedetik kita dipertemukan..
tanpa berlengah kita berkawan..
tanpa segan kita berkenalan..
pasti ku kenang semua taulan..

klip pok klip pok mata kedip-kedip..
semangat kian bernyala marak..
memotivasi diri langkah diorak..
tak rela berhenti walau ditolak..
pasti ku cuba sehingga sengkak..

klip pok klip pok mata kedip-kedip..
MSK Disember melabuh tirai..
bererti tangguhnya sesi pertapaan..
buat diri menyedut pengalaman..
yang pasti bersambung semester hadapan..

sekian...

Yang Punya Blog,

Dec 16, 2010

~aku dan urusan~

TaNjunG MaliM MenJadI DestiNAsi..
MenGgalas TugaS MeLakSANa MiSI..
WaLaU BerAT MeLangkAH KAki..
TanGgUngJawAB MenJadI priority..

BeRangkaT DiRI JumAat PaGI..
GuA NaIk BaS buKAnnYA LoRI..
MoGA PerJalaNAn DirAhmAti ILaHi..
ItuLah DoA di LuBUk HatI..

MSK BakAL meNjadI CabaRAn..
MenguJi KetAhaNan SerTa KebOlehAN..
DiHaraP DiRi MamPU BErtaHAN..
DiuJI ALLAH DenGAN DugaAN..

CAri BonGKARlah RAhsia KejAYAAn..
GaRAPan MotiVASi Maju KehAdapAN..
BetULkan Niat "KERANA TUHAN"..
KeLAK UruSAnMU DiPerMUdaHkan..

PeNgaLAMan BakAL MenJadi HabuAN..
DidaHULui Ia DeNGan RinTanGan..
MenDewaSa MinDa iLmU PEngeTAhuaN..
MEnAMbAH Erti SeBAgai INsan..

Aku BUkan SeoRang CendiakAwaN..
YanG MAmPU MenCerNA iLmu TuhaN..

BUkaN JugA seoRanG PahLAwaN..
Yang BisA MenUMbanGkan RAtuSAN LawAN..

AKulah HamBA YanG seRba KuranG..
YanG SenTIAsa MahU MenCari RuanG..
BiAr DiRI PerLU Ku GAnyanG..
AsALkan HAsIL SeLUas GudaNG..

"jadilah si bodoh yang mahu belajar dari menjadi pandai yang enggan diajar"

Yang Punya Blog,


Dec 14, 2010

~Ayam Is ChickEn & Cow Itu LoMBu~

one day in one kampung that was known as kampung kedondeng, ulu langat, daerah rombau negeri 10..(da sah2 den tipu sunat..jd jgn la pcayer ye dak..hehe)..ada la dua hekoq hewan ciptaan ALLAH S.W.T. sedang mencari makan di bawah satu pokok stoi..sunddenly, the chicken telah nanges..so, the 2 hekor hewan ni pown berdialog..

Cow :hoi Yam (nick name ayam tersebut)..knpe awak nanges? (ni lombu asal KL ok..Kuah, Langkawi..hehe)

Ayam : sedih la Bu (nick name the cow) oii..xkan tengah seronok plak..

Cow : laki kamu cari betine lain ke Yam??

Ayam : hai kamu ni Bu..dasar lombu..da la buduh, mulut pown busuk..!@#$%#@*(bahasa kesat owner blog terpaksa tapis..t takot blog kena band..hehe)

Cow : ala lepak chill la Yam..aku beguro jew..mentang2 la datang bulan..emo je la ko ni Yam..ko pakai la yg Yuna dok iklan kat TV tue..sure ok..huhu

Ayam : Ish..aku backhand jugak si lombu ni kang..ko ingat aku neh manusia kew??..ko memang jenis tak sekolah ek Bu..

Cow : yela..yela..nk bergurau sket pown tak bleh..urm..haa pehal yg ko nanges2 neh?? da macam ayam mati suami je aku nengok..

Ayam : ni haa..i tengah sedeyh taw dengan perangai manusia neh..tak bertimbang dan rasa btoii..

Cow : Kenapa pulak ko cakap camgitu Yam oii??

Ayam : ye la hasil usaha i dan laki2 i diaorang amek n makan tanpa segan serta silunya..

Cow : hasil?? ko da daftar Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) ke blom Yam..(lembu neh jenis loading..haha)

Ayam : memang sah ko ni lombu dan bukannya tapir..sebab ko neh buduh cam lombu..hasiltue telor aku la Bu oii..knpa lak aku kena daftar kt LHDN..hai leh gugur telor taw sembang ngan hewan yg buduh cam ko ni lombu oii..

Cow : ala sory la..dulu kecik2 mak aku xbg vitamin daa..ok2 sambung cita ko Yam

Ayam : ni haa manusia neh..asal aku betelor jew diaorang amek..asal telor jew diaorang amek..sedeyh la..aku pown nk jugak ada waris..at least ada la jugak ayam yg mewarisi kecantikkan aku nanti..hehe perasan kejap..

Cow : lowh tue je kew masalahnya..hadoi xsangka ko ni Yam..ingatkan hebat sangat..tp benda kecil camtu pown xdpt nak handle..hatoiiyaii..baek ko jd buduh cam aku Yam..buduh yang xmenyusahkan org n aku neh tabah..

Ayam : ala cakap macam bagos konon..ape sangat yg ko tabahnye Bu oii..hehe

Cow : aku rileks je taw..walopon leh kate sumue manusie minum susu aku n tak de yg panggil aku MAK, IBU, UMMI, MAMA, MAMI dan sbgnya aku tenang jew..aku redho..aku confident lagi percaya manusia pown xsetabah aku taw..(sambil mengombang2kan lobang idong tanda bangga, riak dan bongkak..)

Ayam : wah btol la Bu...ko memang dasyat la..gua respect sama lu..


So, berakhirlah dialog 2 hewan tersebut..memang sah diaorang neh hewan sbb dua2 ekor buduh..hehe jenaka ni just perkongsian n xda niat nk melawak terlebih..andai ada terkasar bahasa, shaye dri pihak editor(perasan kejap..haha) ingin memintak mahap...

Sekian,






Yang Punya Blog,

kredit to "Motivasi Berjaya Ke U"

~ImIGinaSI LebIH PentiNG DaRI PEngetaHUAN~


urm Albert Einstein adalah hamba Allah yg bertanggungjawab atas tajuk post kali ni..pada mulanya aku pown xbrpa confidential ngan statement beliau yg aku petik dari buku yg aku terbaca..tapi apa yg hebatnya ayat dari seorang yg mengalami dyslexia disorder neh..hurm bg aku memang satu frasa yg power utk direnung, dikupas, disiat, disiatsat dan yg bersamaan waktu dgnnya..

si Albert ni kata imiginasi tue penting nk dibandingkan dengan pengetahuan yg xmembawa maksud bahawa pengetahuan tue xpenting ye tuan2 dan puan2..so kt sini suka saya tekankan pendapat saya bahawa tanpa imiginasi seseorang individu tak kan mampu untuk berjaya..sbb bagi shaye imiginasi ni umpama kepala or punca or motivasi utk seseorang tue bejaya dgn dasyat masyatnyer..haa..mst ada yg xbrapa stuju ngan knyataan shaye disini kn..kejap2 sabo..bache dlu sampai habesh ok..


ni la dia kapai trobiang petama kek dunio ineyy..hehe

ok utk lebih jelas dgn apa yg shaye utarakan, ni haa shaye datangkn dgn contoh untuk hampa..ok2..mst hampa suma kenai sapa due adik bradik Wright..ala yg buat kapai terobang yg 1st ka donia ineyyy..depa ni kalo hampa suma nk taw (walopon hampa suma da taw..wat2 ja xtaw k..hehe) dapat ilham daripada burung ciptaan ALLAH S.W.T..dari burung ni depa 2 org ni berimiginasi untuk terbang macam burung2 terbang..so, berbekalkan ilmu yg depa ada, depa ni pown mula la reka kapai terobang ni..stelah percuboan demi percobaan dengan ijin ALLAH S.W.T. berjaya gak kapai tue terobang..so terciptalah kapai terobang yg pertama kt donia ineyy..hehe

so..to all my readers (kalo ada laa..hehe) imiginasi yg saya maksudkan lebih kepada cita2 yg perlu, harus dan mesti disertakan dengan usaha yg salah satu darinya adalah dengan menuntut ilmu..tak salah untuk berangan-angan dan jgn sekali jadikan mat jenin sebagai penghalang anda utk berimiginasi..karena, Mat Jenin sebenarnya individu yg perlu kita contohi..sebab beliau ini merupakan seorang yg suka berimiginasi dan tidak salah untuk kita menjadi sepertinya..cuma, Dr. Fadzilah Kamsah pernah berkata, silap Mat Jenin ni ada 2 jew..1. sebab dia berangan tak kena tempat iaitu atas pokok nyioq a.k.a kelape n yg ke-2. sebab dia tercapai pelepah nyoiq yg da mati sebab tue dia jatuh..btoi gak kn..kalo dia berangan kt tmpat yg btoi mst dia xjtuh pnylah n dia mgkin da success pny..

so, jgn tkut untuk berangan2/ berimginasi sbb dgn berimiginasi anda baru sahaja memberi peluang kepada diri anda untuk berjaya..

sekian dari teman..


Yang Punya Blog,

Nov 26, 2010

LOVE is CHENTA..

love is chenta..
ajaib dan mengagumkan..
hanya sehari untuk terpalit..
namun bertahun untuk difahami..

love is chenta..
banyak bahagia dari derita..
namun itu bukan satu fakta..
bergantung juga kepada pebawanya..

love is chenta..
tuamu seakan muda..
keluargamu bukan saudara..
dunia seindah syurga..
cinta ini usah ditanam..

love is chenta..
bentuklah ia dari acuan akidah ..
pasti syurgalah dunia dn akhirat..
pasti keluarga kekal saudara..
pasti bahagia melangkaui derita..
pasti..

love is chenta..
hidupmu pilihanmu..

sekian..

Yang Punya Blog,

Nov 22, 2010

TAbib YanG MaHu BelaJAR

pada satu masa dahulu di sebuah negeri tinggallah seorang raja..namun pada satu hari raja negeri itu telah jatuh sakit yang menyebabkan baginda tidak dapat melakukan rutin hariannya..lalu baginda telah mengarahkan semua tabib di negerinya untuk cuba menyembuhkan penyakit baginda..

lalu keluarlah semua tabib di setiap pelosok negeri untuk cuba menyembuhkan penyakit raja tersebut..dengan takdir ALLAH S.W.T tiada seorang pun daripada tabib ini berjaya untuk menyembuhkan penyakit raja..baginda sangat berduka cita dan hampir berputus harap..

pada suatu hari datang seorang remaja yang berusia 17tahun pada ketika itu mengadap raja..beliau menyatakan hasratnya untuk mencuba nasib untuk mengubati penyakit raja..dengan izin ALLAH S.W.T penyakit raja sembuh dan baginda berasa sangat senang dan mengambil keputusan untuk memberi hadiah kepada tabib muda yang telah menyelamatkan nyawanya..

lalu baginda telah memerintahkan tabib muda untuk mengadap baginda lalu baginda pun bersuara "wahai tabib muda, sesungguhnya engkau telah menyembukan penyakitku, khabarkan apa mahu mu, pasti akan aku berikan"..tabib muda terdiam..lalu baginda bersuara lagi "adakah kau mahu mengahwini puteriku yang cantik ini?"..tabib muda menggelengkan kepalanya..

lalu baginda bersuara lagi "adakah kau mahukan pangkat wahai tabib muda?"..sekali lagi tabib muda terdiam dan menggelengkan kepalanya..baginda bersuara "adakah kau mahukan harta dan kekayaan?"..tabib muda menggelengkan kepalanya lagi..baginda meninggikan suaranya "jadi apa yang kamu kehendaki wahai tabib?"..tabib muda pun menjawab"aku mahu membaca setiap buku yang ada di dalam perpustakaan negara ini"..

mendengar sahaja jawapan tabib, kesemua pemerintah negara yang ada di situ tercengang dengan permintaan tabib muda yang tidak mereka sangkakan..permintaan tabib muda ini diperkenankan oleh raja dan tabib muda mula membaca setiap buku yang ada di dalam perpustakaan negara itu..

akhirnya tabib muda ini telah menjadi seorang tokoh perubatan dunia yang dikenali sebagai "avicenna" di barat dan dikenali sebagai Ibnu Sina bagi umat islam..beliau telah menerbitkan buku yang bertajuk "The Cannon Of Medicine" yang menjadi rujukan perubatan barat selama berdekad-dekad..

cuba kita ambil sedikit pengajaran daripada post saya kali ni..bertapa hebatnya peribadi seorang insan yang bernama Ibnu Sina yang sentiasa mahu belajar dan lihatlah hasilnya..namanya gah seantero dunia dan menjadikan ilmunya memberi manfaat kepada manusia sejagat..bahkan jauh melangkaui zamannya..mungkin kita rasa tidak mampu untuk menjadi seperti Ibnu Sina yang hebat dengan sifatnya yang tamakkan ilmu..

namun, tak salah kiranya kita mencuba untuk mencontohi kerana pepatah arab ada menyatakan yang seerti dengan "lebih baik sedikit pada tiada langsung"..masa masih ALLAH lapangkan untuk kita bagi menuntut ilmuNYA..jadi jangan kita terus alpa dalam menuntut ilmu..

sekian..


ilmu dan buku ibarat irama dan lagu..hehe


Yang Punya Blog,

Nov 17, 2010

SeNAngnYA BerSAliN

once upon a time..haa da macam ptdingan bercerita neh..haha
tersebutlah kisah di one kampung in one country..ada la orang pompuan nak besalin..da nama pown kampong, jd ramai la org kg yang mengikuti perkembangan proses peNYALINAN baby bru kg tue..tapi disebabkan baby neh merupakan baby sulong a.k.a baby tua jadi susah la nak kluar..malu g la tue..so dari sejam ke dua jam ke tiga jam..da berjam2 xnak juga kluaq2..

so penduduk yang menunggu di bilik "waitaing" pown g la jmpa org yang pling bijak kat kg tue..kot2 la taw method nak bagi cepat besalin..beliau juga dikenali sbgai Pak Pandir..smpi jew kat umah pak pandir penduduk neh pown story la kt Pak Pandir the situation..jadi pak pandir yg mmg popular ngan kepintarannya dah kluaq ngan satu solution..jadi pak pandir g blik dia jap..dalam 2 3 ratus saat pak pandir pown dtg blk n bagi satu bungkusan kt penduduk neh n soh diorang tunjuk je objek 2 dpan pintu bdak tu nak kluaq..(nak explain lebeyh2 kang kena band la blog den neh..haha paham2 la ye dak)..

tnpa disangka2 tnjuk jew objek tue..trus baby tue kluar..so, penduduk neh mmg kagum la ngan method pak pandir neh..diorang pown g la tnya apa bondo yg pak pandir bg kat diorang tue..dengan slumber pak pandir ckp.."aku bg menan (mainan)"..the villagers da pelik "apa kaitan menan ngan besalin neh??"..dgn mengekalkan kehenseman beliau pak pandir jawap "ye la, da nama pown budak, dia nampak je menan tue dia cepat2 la kluar sebab nak main..budak kan"..penduduk kampong tercengang dan kaget.. habeh cita..


gini la kot ibu ngandong tuh..hehe

Yang Punya Blog,

*kredit to "eh! wat yu taliking, 2007"


Nov 16, 2010

BeLiAU TeLah Mati

dulu aku xsuka sangat ngan kucing ni..yup kucing tue memang antara binatang kesayangRasulullah S.A.W..tapi xtaw la aku memang rimaih tahap gaban
kalau ngan kucing ni..asyik menyondol jew..hehe..tapi aku xsuka bukannya benci..aku still ada ehsan la kalo berhadapan dengan makhluk ALLAH yang ni..

so, keTIDAK SUKAAN aku tu beterusan semenjak kali pertama aku kenal apa itu kucing yang juga dikenali sebagai 'CAT' dikalangan orang kg aku (kuikui) smpai la tahun lepas..nak dijadikan story..my bro telah mengutip seekor kucing yang patah kaki kena langgo ngan kapal terbang ringan cap "babbas" kot..mmg sadis la keadaan beliau, kaki patah, jalan pown tepaksa seret badan..kaki yang patah tu jd bengkok..so secara xsemena-mena beliau telah familyku namakan capek (haa..cam si capek kt TB 2 tue..huhu)..

so hiduplah beliau di rumah aku yang masa tue da kepupusan spesis ni atau dalam bahasa mudah da xbela kucing la..kiranya beliau ni merupakan hidupan tunggal dari spesisnya kat rumah aku..disebabkan beliau ni pompuan a.k.a betina..so ada la jantan yang cuba menTACKLE beliau..dia neh mmg spesis xpndai melawaan godaan..jadi, selang beberapa bulan pastu beliau telah melahirkan anak-anak luar nikah..ye la sbb beliau mana perlu menikah cam manusia..haha sejak tue makin beso la kluarga beliau neh..da berapa kali ngandong ngan beranak pown aku xtaw..kuat toi,,haha

so, capek ni telah menjadi perhatian keluarga aku la..sbb dia ni manja..masa ni la ALLAH S.W.T tunjukkan kePOWERanNYA, tak aku sangka-sangka aku memang sayang gila kat capek ni..asal balik rumah jew aku mesti tanya pasal kabo beliau lpas aku da round salam suma ahli family..kira aku memang da jatuh cinta la kat dia..haha lepas dari detik dia sampai kat umah aku, aku memang da sukakan kucing..kira memang dia ni Rahmat ALLAH S.W.T..sebab aku da boleh sukakan kucing seperti mana Rasulullah S.A.W..kira sunnah la beb..alhamdulillah

tak kusangka panas itu xberpanjangan..hujan kilat + banjir kilat di petang dan malam hari..ari khamis aritu aku yang sayangkan beliau telah terbunuh beliau la..alaa sobsob..sedih gak la..aku masa tu dalam keta nak g amek anak sedara (aku kat umah jadi pemandu bas sekolah..haha)..nak gostan (reverse) keta..dan budak2 neh (kucing2) da memang tabiat suka lepak bawah keta..sebab hangat kot..maklum la cuaca skarang neh..tapi aku xsangka la capek nak lepak bawah keta aku sebab keta aku parking jauh dari rumah..so aku dengan confident sambil nyanyi dalam ati lagu "Yakin Boleh!!" menGOSTAN keta dengan laju sebab da lambat..

tiba2....jengjengjengjeng.."GEDEBUK" aku telanggor sumtin..aku da gelabah..sbb menatang apa la yang aku da langgo..aku ushar side mirror tgk capek lari..ah..ini bukan alamat baek..aku tros kluar n P kat capek..dia da tarik nyawa..adeh ALLAH je la taw betabah luluh ati aku neh..aku memang touching tahap cipan ah..aku gagahkan gak drive g amek dak2 skolah dalam keadaan yg xleh tumpu..balik jew aku tros tanam beliau dengan tangan aku sendiri..family aku mmg sedih ah..hadoii..xpa la moga apa yang tejadi ni ada hikmahnya..apa pown life must go on..

*CINTA itu nikmat ALLAH yang indah..




CaPEk (unknwon - 11 November 2010)

Yang Punya Blog,

Nov 13, 2010

apa yang

aPa ItU :

-terang bukan siang-

-gelap bukan malam-

-pedih bukan luka-

-manis bukan gula-


BiLa DiNikMAti:

-tua menjadi muda-

-kenyang tidak bermakna-

-keluarga bukan saudara-

-dunia menjadi syurga-


Yang Punya Blog,


Oct 16, 2010

Hari Ini Dalam Sejarah

akhirnya..kini pasti~~(lagu anita serawak..haha)..finally, aku telah mencipta rekod peringkat kariah masjid kalumpang kerana buat pertama kalinya aku telah g mandi kt sna..bkn kt masjd tp kt ayo terojun..haha best gak la, sbb p ngan kwn2..ayaq plak clean n clear (haha..da mcm iklan sbun bsuh muka..) mmg syiok tahap gaban la walopon aku mandi sat ja..sbb stok lmak abes so bdan xleh nk bako..nk bako smpah tkt t kna saman dek polis lak..huhu.. tp yg pling pntg aku dpt lg stu pngajran yg slma ni aku xdpt nk bktikan..satu ayt power yg slalu org ckp "seorang ibu akn menganggap anknya msh kecil buat slma-lamanya"..haa mmg sentap gak la..sbb td i telah call my mom, sja call sbb nk tnye kabo..aku taw dia selsema tue yg aku wat follow up sblm g mandi td (wahh mcm follow up kertas kerja kt HEP la plak..haha)..sblm aku letak aku gtaw la yg aku nk g mandi..mak aku neh mmg dah maklum ngan kepakaran aku iaitu "x reti berenang"haha..so, dia mmg rsau la..dia xbg aku p..tp aku racun la sket2, last2 dpt gak lesen..so aku g la ptg td..igtkn da abeh kt stu jew..tp apa yg buat aku teharu (rasa cam nak nanges jew..huuu~~~) maghrib td mak aku call just nk tny aku da slmt smpi ke blom..wah mmg teharu-maru la aku td..mgkin bg hampa besa..tp bg aku sngt2 bermakna..hehe ok2 tue ja untuk kali ni..so, "tingkatkan amalan, kurangkan kejahatan" waa cau dlu..wiuuu~~

Yang Punya Blog,