Pages

Jan 19, 2011

~sahabat sejati~

Ku biar kalam berbicara..
Menghurai maksudnya di jiwa..
Agar mudah ku mengerti..
Segala yang terjadi..
Sudah suratan Ilahi..

Ku biarkan pena menulis..
Meluahkan hasrat di hati..
Moga terubat segala..
Keresahan di jiwa..
Tak pernah ku ingini..

Aku telah pun sedaya..
Tak melukai hatimu..
Mungkin sudah suratan hidupku..
Kasih yang lama terjalin..
Berderai bagaikan kaca..
Oh teman, maafkanlah diriku..

Oh Tuhan..
Tunjukkan ku jalan..
Untuk menempuhi dugaan ini..
Teman, maafkan jika ku melukaimu..
Moga ikatan ukhwah yang dibina..
Ke akhirnya..

Aku tidak kan berdaya..
Menahan hibanya rasa..
Kau pergi meninggalkan diriku..
Redhalah apa terjadi..
Usahlah kau kesali..
Mungkin ada rahmat yang tersembunyi..
sahabat sejati, UNIC..

khas buat sahabat..moga terus kita bersahabat..(^_^)

Yang Punya Blog,

Jan 14, 2011

~imiginasi dan kePOWERannya


sering kali manusia melihat sesuautu dihadapannya dan menyoal dirinya "mengapakah.."
tapi mengapa tidak kita membayangkan sesuatu yg baru dan menyoal diri
"MENGAPA TIDAK"..
-Bernard Shaw-

so..jika anda setuju dengan kata2 ini..
jangan berhenti untuk berangan2..

jika anda berhenti..

anda baru sahaja menghalang satu lagi kejayaan
yg mungkin bakal merubah hidup anda..
(chewah cam pakar lak..haha)




Jan 12, 2011

~angan biar setinggi gunung~

haish assigment nak kena submit minggu depan..tapi motivasi ke arah itu malap dan pudar seperti kata2 rosa dalam lagunya "ku rasakan pudar dalam hatiku"(nyanyi dengan nada off key..haha)..

urmm dalam hati risau, tapi luaran cool..hipokrit dengan diri sendiri atau bahasa kasar menipu diri..common la..genggam semula angan2 yg penah dipasak dulu..clearkn niat asal datang ke U..

memang adanya peluang ke-2..tapi apa yg nk di buat andai ALLAH xbg peluang untuk mencuba sekali lagi..fikir balik la..datang belajar ni pown membawa bersama harapan ramai org..mak, abah, family, diri sendiri..

go, go n go..jangan sesekali meletakkan diri dalam keadaan yg selesa sebab itu adalah langkah pertama ke arah pengurangan daya usaha untuk berubah ke arah yg lebih baik..tak salah nak selesa tapi mungkin kena pastikan selesa itu kena pada tempatnya..

wake up, tak payah la nak terus lalai dengan kejayaan yg dicapai..kalo tak da motivasi untuk move on adalah mustahil sama sekali untuk terciptanya kejayaan yang lain..kan da rugi..

maybe perlu untuk menoleh ke belakang..biarla org nak cakap yg cara ni bukan cara orang berjaya..tapi pegang la pada kata2 "saya seorang gagal yang kini telah berjaya"..bukan apa, supaya paling tidak timbul kesedaran yg kegagalan tu perit dan cubalaa sedaya upaya untuk tak rasainya lagi..

semua ni mesti kita cuba praktikan untuk pastikan angan2 Mat Jenin yg dipasak kukuh dalam hati berubah menjadi cita2 untuk dicapai..

untuk capai target just follow this formula:

-TARGET (cita2) mesti jelas
-OBJEK (diri) mesti BERAT (motivasi)
-VELOCITY (usaha) mesti tinggi

kalau da ikut formula ni..lontarlah objek ke arah target..tinggi mana pun target..yakin lah dengan izin ALLAH, u can reach it..for sure..just give it a try..

khudree adha bin che ahmad..you must go on..insya'ALLAH i will..




Yang Punya Blog,

Jan 6, 2011

~senyum yoo laa~

senyumlah senyumlah ahaii cek mek molekk..
hadoii..aku tak paham la ngan sesetngah manusia neh..
susah sangat nk mengukir senyuman..bukan susah pown..
just say "TIGEEEEEE" haa da tesonyum..tapi susah jugak nk ukir snyuman..

islam kn da galakkan.."senyum itu satu sedekah"..snang jew
"snyum kalu itu sedekah juga ada bagi", kata mamak yg sedang mecebok
lauk untuk pelanggannya..hehe..

ye la kn..manusia ni kn pelbagai n unik..tp kenalah kita sama2 usaha agar
kita menjadi unik yg tak menyusahkan org len..kn da menjejaskn hubungan
diplomatik antara individu..susah nnt..nak tak nya ALLAH duga kita ada maslah..
haa siapa yg akan bantu kita kalo dgn prangai kita yg rhope itu.."cee pikee, cee pikee.."

teman ni idak la baguih sngat..tapi sajee nk ingatkn..biase la, teman pown
manusiee, mudah bebenoo lupanyee..jadi ingatlah yee..

jgn lokek memberi snyuman..kerana hnya dgn snyuman, harimau di hutan
mudah dijinakkan..ini perumpamaan je laa noo..jom sama2 pikiaq dalam2..

sekian,



Yang Punya Blog,